Każdy z nas stara się wyglądać pięknie i młodo. W dążeniu do idealnej sylwetki podejmujemy wszelkie starania — regularnie odwiedzamy siłownię, basen, biegamy, uprawiamy aerobik, stosujemy specjalne diety. Czasem nawet sięgamy po suplementy oraz inne środki mające wesprzeć nasze kroki przez zwiększenie tempa metabolizmu w organizmie, podniesienie temperatury ciała czy hamowanie uczucia głodu. Jednak specyfików tych nie można przyjmować dożywotnio a po ich odstawieniu nie trudno o nawrót niechcianych kilogramów. Na szczęście istnieją naturalne substancje, których właściwości pozwolą nam na zachowanie zgrabnej sylwetki. Co więcej, dostęp do nich jest niezwykle prosty i bardzo możliwe, że kilka z nich już od dawna gości w waszej kuchni.
Znane przyprawy – mniej znane właściwości
Dieta odchudzająca najczęściej kojarzy się nam z odmawianiem sobie przyjemności płynącej ze spożywania posiłku. Okazuje się jednak, że dania, które będą przyjazne dla naszej zewnętrznej przemiany, mogą być również smaczne. Wszystko to dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i ziołom, które są ogólnie dostępne i chętnie stosowane w naszej kuchni. Ponadto, każda z nich nie tylko doda smaku naszej diecie, ale też wesprze ją na różnych poziomach, jednocześnie poprawiając wydolność naszego organizmu.
Z czym to się je
Jeśli zastanawiasz się nad tym, która z Twoich ulubionych przypraw pozwoli Ci przejść dietę ze smakiem i bez obaw o wystąpienie skutków ubocznych, ilość dostępnych na wyciągnięcie ręki rozwiązań może Cię zaskoczyć. Przyprawy na odchudzanie znajdziesz z pewnością w swojej kuchni. Jedną z nich jest popularny szczególnie w zimowym i świątecznym okresie cynamon. Jako silny antyoksydant wpływa on korzystnie na wygląd skóry i spowalnia procesy starzenia. Regulując poziom cukru we krwi, kontroluje nasz apetyt. Ponadto cynamon wspomaga działanie żołądka. Dzięki działaniu antybakteryjnemu i rozgrzewającemu doskonale sprawdzi się jako wsparcie dla naszego organizmu w mroźne dni i wprowadzi do naszej dietetycznej kuchni nutkę orientu.
Skoro o oriencie mowa nie sposób nie wspomnieć o znanej ze swych prozdrowotnych właściwości żółtej przyprawie, jaką jest kurkuma. Zawarta w niej kurkumina, której żółta przyprawa zawdzięcza nazwę i kolor, spowalnia gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Tę niezwykle przyjazną dla dbających o linię osób substancję znajdziemy też w tradycyjnym indyjskim curry.
Na pewno każdy słyszał o w tym, że na problemy trawienne, wzdęcia i bóle brzucha największą ulgę przyniesie mięta. Nie każdy jednak wie, że już sam orzeźwiający aromat tego zioła zmniejsza apetyt na słodycze. Czy może być coś lepszego dla osób na diecie niż naturalny bloker apetytu na czekoladę?
Spalanie nie tylko w czasie treningu
Skoro dieta odpowiednio dopasowana dieta ma być wsparciem dla odchudzania to czy możemy liczyć na to, że i wśród przypraw znajdziemy sprzymierzeńca, który wspomoże spalanie naszych nadprogramowych ilości tkanki tłuszczowej? Oczywiście. Jednym z nich jest pochodzący z Chin żeń-szeń, który można ustawić w jednym rzędzie z papryczką chilli i imbirem. Każdy tych dodatków wykazuje właściwości sprzyjające przyspieszeniu przemiany materii. Stosowany od tysięcy lat żeń-szeń mobilizuje nasz organizm do wykorzystania zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej, co znacząco przyspiesza chudnięcie. Podobnie jak wspomniany wcześniej cynamon obniża poziom glukozy we krwi, co reguluje apetyt. Chili natomiast, bogate w substancję zwaną kapsaicyną, opinię wspomagacza odchudzania zawdzięcza oddziaływaniu na temperaturę ciała, której wzrost stymuluje procesy spalania tłuszczu. Na koniec wspomniany imbir, który stanowi dietetyczne wsparcie na wielu poziomach. Spożycie tej przyprawy podnosi temperaturę ciała, co, jak ustaliliśmy wcześniej, przyspiesza metabolizm. Imbir hamuje apetyt, wspomaga wydzielanie soków żołądkowych i wspiera pracę jelit. Co więcej, zawarte w nim substancje, zjednują mu sympatię kobiet. Spożywanie imbiru przecież ma niezwykły wpływ na redukcję celulitu.