Warzywa na patelnię to szybki pomysł na ciepłe danie. Zamrożone zachowują swoje wartości odżywcze i pyszny smak. Możemy je serwować na obiad w towarzystwie ryżu lub kaszy, albo zjeść solo na kolację, dostarczając organizmowi jedną z 5 zalecanych porcji warzyw dziennie. Pojawia się jedynie pytanie: warzywa na patelnię z czym je podać? Pomysłów jest wiele i każdy powinien znaleźć coś dla siebie – zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie.
Jak przyrządzić warzywa na patelnię?
Warzywa na patelnię znajdziemy w zamrażarkach w większości sklepów – dzięki temu sposobowi przechowywania warzywa zachowują większość swoich cennych minerałów, a ich smak jest bogaty. Często możemy spotkać mieszankę warzyw, do których dołączona będzie saszetka z przyprawami. Dzięki odpowiednio dobranym ziołom zwykłe mrożonki zamienią się w danie niczym ze słonecznej Italii, Grecji czy Hiszpanii. Warzywa należy wysypać na patelnię, na której podgrzejemy wcześniej odrobinę oleju. W trakcie smażenia warto jest kilkukrotnie przemieszać składniki, aby się nie przypaliły. Po 10 minutach warzywa będą miękkie i gotowe do podania. Przed wsypaniem przypraw do smaku można wylać nadmiar wody, który pojawił się po odmrożeniu.
Warzywa na patelnię z mięsem
Jednym z najbardziej popularnych dań z wykorzystaniem mrożonych warzyw jest podanie ich z kawałkami mięsa. Może być to kurczak lub indyk. Wystarczy pokroić mięso na małe kawałki, przyprawić i podsmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy do niego warzywa i smażymy całość do miękkości. Tak przygotowane danie możemy zaserwować z ryżem, makaronem lub kaszą. Jeśli potrawa wyda nam się zbyt sucha, można wzbogacić ją sosem. Pyszny sos przygotujemy np. z użyciem passaty.
Ciekawym pomysłem na posiłek z mrożonymi warzywami jest wykorzystanie ich do zrobienia frittaty. Wystarczy podgrzać mieszankę na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu, a następnie zalać warzywa rozkłóconymi 4 jajami. Całość posypujemy startym serem Grana Padano i dusimy pod przykryciem do momentu, aż zetną się jajka. Tak przygotowane danie możemy udekorować szczypiorkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Warzywa na patelnię w wersji wege
Podsmażone na patelni warzywa same w sobie mogą być pysznym daniem. Dla urozmaicenia smaku warto dodać do nich odżywcze orzechy, sezam lub pestki dyni. Pyszna porcja warzyw na ciepło gotowa będzie w zaledwie 10 minut. Jeśli chcemy, by danie było bardziej sycące możemy podać je z makaronem lub podsmażonymi kotlecikami sojowymi.
W wersji dla wegetarian można szybko przyrządzić mrożone warzywa z dodatkiem wędzonego tofu. Kostkę tofu moczymy w sosie sojowym, by nabrała słonego smaku. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Po uzyskaniu miękkości dodajemy do nich pokrojone w kosteczki tofu i dolewamy odrobinę sosu sojowego lub oleju sezamowego. Przyprawiamy słodką papryką w proszku, pieprzem cytrynowym, solą i ziołami. Po kilku minutach serwujemy danie z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Całość posypujemy sezamem i orzeszkami nerkowca.