crossfitlea.pl

Lifestyle Blog

Kapust kiszona
Dieta

Kapust kiszona: nie tylko na odchudzanie

Jest jednym z cenniejszych składników zdrowej diety oraz popularnym dodatkiem do wielu potraw. Po kiszoną kapustę sięgamy bardzo chętnie, często nie zdając sobie sprawy z tego, jak wielką wartość odżywczą ma to warzywo. A przecież niepozorna kapusta kiszona to cenne wsparcie dla każdego, kto chce się cieszyć zdrowiem i zgrabną sylwetką.

Co warto wiedzieć na temat wartości odżywczej kiszonej kapusty?

W kiszonej kapuście możemy znaleźć wiele cennych dla zdrowia składników, dzięki którym dieta z takim dodatkiem może przynieść nam wiele korzyści. Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem błonnika oraz tak ważnych dla zdrowia witamin, jak witaminy C oraz E. W warzywie tym możemy również znaleźć sporo składników mineralnych, takich jak selen, potas, cynk czy żelazo. Substancje te mają ogromny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, a ich niedobory mogą mieć fatalne skutki.

Po kiszoną kapustę warto jednak sięgać nie tyle z powodu wymienionych powyżej składników, co zmian, jakie zachodzą w tym warzywie podczas procesu fermentacji. Dzięki temu kiszona kapusta staje się naturalnym probiotykiem, mogącym wspierać nasz układ odpornościowy oraz przewód pokarmowy. Podczas kiszenia cukry są tu przemieniane w kwas mlekowy, dzięki czemu utrzymanie dobrej flory bakteryjnej w jelitach staje się o wiele łatwiejszym zadaniem.

Jak kiszona kapusta wspiera nasze zdrowie?

Niewielka ilość kalorii oraz dobry wpływ na pracę przewodu pokarmowego sprawia, iż jednym z ważniejszych sojuszników zgrabnej sylwetki staje się kapusta kiszona Odchudzanie może nam ona ułatwić na wiele sposobów. Syci, a jednocześnie nie zawiera zbyt wielu kalorii, dostarcza nam cennych bakterii probiotycznych oraz błonnika – niezbędnego w kuracji odchudzającej. Warzywo to ma jednocześnie świetny wpływ na nasz organizm i może sprawić, iż mimo trwającej kuracji odchudzającej, będzie on odpowiednio chroniony przed wieloma groźnymi chorobami. Jakimi?

Kiszona kapusta rewelacyjnie wspiera układ odpornościowy, dzięki czemu może skutecznie wspierać nas w walce z licznymi infekcjami. Lepsza praca mózgu oraz serca, mniej problemów z koncentracją oraz mniejsze ryzyko rozwoju choroby nowotworowej – oto kolejne powody, dla których warto włączyć kiszoną kapustę do swego menu. Dzięki takiemu dodatkowi można się też lepiej chronić przed wolnymi rodnikami, które często okazują się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem. Z tego też względu kapusta kiszona stała się jednym z ważniejszych warzyw w profilaktyce chorób nowotworowych, będących jednym z najpoważniejszych wyzwań dla współczesnej medycyny. Zdrowa dieta z takim dodatkiem może nas też wspierać w walce z nadwagą i otyłością – kolejnymi problemami, które są wielkim wyzwaniem dla lekarzy oraz poważnymi zagrożeniami dla naszego zdrowia.

Pyszne farsze i sycące zupy, dania z kapustą zasmażaną oraz pełne witamin surówki, w których kiszoną kapustę można połączyć z marchewką oraz jabłkiem – oto przykładowe propozycje dla tych, którzy chcą to warzywo włączyć do swej diety. Możliwości jest sporo, a bez względu na to, co wybierzemy, możemy sporo zyskać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *